​
F E R M E N T E R E N
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van levensmiddelen om het langer houdbaar te maken, te conserveren. Maar fermentatie draagt ook bij aan het verdiepen van de smaak, deze wordt intenser.
Stadsboer Waalwijk werkt enkel met groenten en fruit. Het fermenteren van deze verse producten draagt bij aan het optimaliseren van de voedingswaarden. Groente en fruit is van nature al gezond: het fermenteren ervan zorgt ervoor dat er aanvullende voedingstoffen vrijkomen en draagt bij aan een verbeterde darmflora. Het is raadzaam om het eten van gefermenteerd voedsel stapsgewijs aan te gaan om je lichaam te laten wennen.
Hoe werkt het proces van fermentatie? Dat is afhankelijk van het bereiden van gefermenteerde drank of -voedsel, te beginnen met etenswaar: De groente(n) of fruit worden versneden en, samen met zout, vissaus of sojasaus (voor een vegan variant), wordt het geheel buiten de koelkast in een weckpot bewaard waardoor het fermentatieproces kan plaatsvinden. Na een snelle (paar dagen) of langere (1,5 tot 2 weken) fermentatieperiode gaat het gefermenteerde product de koelkast in en kan deze worden geconsumeerd. Houdbaarheid na fermentatie is, afhankelijk van het product, 4 tot 8 weken: dat staat op het etiket gespecificeerd.
​
Dranken fermenteren werkt anders. Hierbij zijn van nature onvoldoende bacteriën aanwezig om het fermentatieproces op gang te brengen dus voeg je deze, voor het produceren van kombucha, toe in de vorm van een zgn. scoby: een symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Voor het maken van waterkefir voegen we kefirkorrels toe voor een soortgelijke werking. In beide gevallen voeg je suiker toe die wordt omgezet in zuren en vitamines tijdens het fermenteren waardoor je een gezonde frisdrank kweekt. Bij Kombucha is de basis thee, bij waterkefir voeg je meestal vruchten toe. Benieuwd? Probeer het eens uit! Een mooie vervanger voor de reguliere frisdranken en alcohol. Ook voor deze producten geldt: is je lijf er niet bekend mee, geef het dan de tijd om er aan te wennen door de drank in kleine hoeveelheden te consumeren, aan te lengen of fruit toe te voegen. Enjoy!
Onze gefermenteerde producten op een rij:
KIMCHI is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Je voegt het in kleine porties toe aan een rijstgerecht, belegd broodje / tosti of voegt het toe aan je (ramen) soep, als smaakmaker. Al kennen we inmiddels ook die hards die het rechtstreeks uit de pot eten.
KOOL is in ons geval zuurkool. Bij de meesten wel bekend van de stamppot. Bij dit product denk je aan de winter maar er zijn vele variaties mogelijk die het hele jaar door smaken. Denk aan de klassieke topping op een broodje hot dog, maar ook in een stoofschotel, als rauwkost bij vlees, kaas of een broodje en door de salade is deze gefermenteerde groente lekker. En ja, ook in de old school stamppot is zuurkool niet te missen.
KOMBUCHA is gefermenteerde thee. Een gezonde frisdrank met zoet/zurige smaak. Tijdens het proces kan er tot 0.5% alcohol vrijkomen dus bewaar de fles staand en stabiel in de koelkast. Bij opening kan er druk op de fles zitten dus open gently.
WATERKEFIR is kefir toegevoegd aan een mengsel van water, suiker, citroen en gedroogd fruit. De drank fermenteert op kamertemperatuur. Doordat er koolzuur ontstaat tijdens het fermentatieproces is waterkefir het beste te omschrijven als een gezonde, fruitige frisdrank. Ook voor dit product geldt dat je het staand en stabiel bewaard in de koelkast en er voorzichtigheid is geboden bij het openen van de fles.
​
Zelf leren fermenteren? Stadsboer Waalwijk bied je die mogelijkheid tijdens deelname aan een workshop. Zie voor meer info en/of inschrijven ´W O R K S H O P / P R O E V E R I J´ of stuur je mail aan: info@stadsboerwaalwijk.nl